Sup Fish Ball

Resepi -

Fish ball 10 biji

Fish cake 5 keping

Daun sup sedikit

Daging cincang 2 sudu besar

Su'un 1 ikat

Bawang merah 5 biji

Bawang putih 3 ulas 

Cili padi 5 biji

Sup bunjut 1

Garam 1 sudu kecil

Air 500ml


Bahan-bahan di atas boleh diubah ikut citarasa masing-masing.


Cara Memasak

Potong semua bahan kecuali sup bunjut dan garam. Bawang merah, bawang putih dan cili padi kisar kasar. Sup bunjut rendam dgn air untuk hilang kan habuk nya. Lepas tu panas kan periuk dengan sedikit minyak masak, tumis smpai naik bau, masuk kan air. Masuk kan sup bunjut, biar kan sekejap hingga mendidih, masuk kan bahan-bahan lain, agak-agak dah nak masak letak daun sup, biar kan 5 minit boleh tutup api.


Hidangan untuk 2 orang.

Comments