Resepi -
Bahan Ayam:
Ayam 500gram
Bawang putih 3 ulas
Halia 1 inci
Garam 1 sudu kecil
Bahan Nasi:
Beras 3 cawan
Halia setengah inci
Bawang putih 3 ulas
Margerine 1 sudu besar
Kiub Ayam 1
Daun Pandan 2 helai
Bahan Sambal:
Lada merah 10 batang
Bawang putih 3 ulas
Bawang besar 1 biji
Halia setengah inci
Minyak bijan 1 sudu besar
Gula 1 sudu kecil
Cili sos 2 sudu besar
Cuka 1 sudu besar
Bahan Kicap:
Oyster sos 1 sudu besar
Cili sos 1 sudu besar
Tomato sos 1 sudu besar
Kicap manis 4 sudu besar
Air rebusan ayam 1 senduk
Bahan Sup:
Air rebusan ayam
Daun sup setangkai
Lobak merah setengah batang
Sup bunjut 1
Garam 1 sudu kecil
Bahan tumis nasi 2 sudu besar
Bahan-bahan di atas boleh diubah ikut citarasa masing-masing.
Cara Memasak:
(Nasi)
Masuk kan air sebanyak 3 1/2 cawan bersama dengan 2 kiub ayam. Basuh beras tos kan hingga kering. Panas kan periuk dan cair kan marjerin. Masuk kan bawang putih dan halia. Apabila sudah wangi, masuk kan beras bersama marjerin tadi kira-kira 8 minit. Kemudian alih kan beras tadi ke dalam periuk nasi. Curah kan air yang sudah mendididh ke dalam periuk nasi. Masuk kan daun pandandan biar kan ia tanak sehingga masak. Lerai kan dengan garfu setelah nasi masak.
(Ayam)
Mula-mula letak kan seekor ayam dalam periuk dan masuk kan air. Biar kan ayam tenggelam, masuk kan juga bawang putih dan halia. Kemudian masuk kan garam secukup rasa dan kiub pati ayam, rebus ayam sehingga masak lebih kurang setengah jam. Angkat ayam dan ketepi kan dahulu. Selepas itu, bakar kan ayam tersebut dalam ketuhar sekejap sahaja sehingga masak. Potong kan ayam tersebut semasa ingin makan dengan nasi. Letak kan sedikit kicap cair dan sebab boleh di guna kan untuk memasak sup.
(Sambal)
Kisar kan semua bahan. Masak kan semua bahan di dalam kuali dengan api sederhana sehingga kuah sos tersebut telah pekat dan sedia untuk di guna kan. Campur kan semua bahan dan masak di dalam periuk sehingga mendidih.
(Sup)
Masak kan sup ayam di dalam periuk lain sehingga mendidih. Masuk kan separuh bahagian bahan tumis nasi ayam tadi. Perasa kan garam nya dengan segera. Akhir sekali masuk kan pula daun sup dan tutup kan api.
Comments
Post a Comment